Hoe werd er in de middeleeuwen gefeest?

feesten in de middeleeuwenHoe was het om een feest bij te wonen in de middeleeuwen? Dat bepaalde dingen er in deze tijd wat anders aan te gingen dan nu is alom bekend, maar was dit ook het geval indien er iets te vieren viel? Daarop vind je hier het antwoord. De middeleeuwen zijn een periode van ruim genomen een millennium lang. Dit gaat om de jaren 500 tot om en nabij 1500 na christus. Aangezien dit een vrij grote periode is veranderde er tijden deze tijd ook nog eens van alles. Toch kun je wel een aardig idee krijgen van hoe dingen er toen aan toe gingen.

Ook nu nog is het mogelijk om een Middeleeuws feest bij te wonen. Ondanks dat het iets anders zal zijn dan hoe het toen was wordt zoveel mogelijk nagebootste hoe het er in deze tijd aan toe ging bij een fuif. Zoals met veel dingen was een feest in de Middeleeuwen wel degelijk andere koek (1). Er waren nog geen smartphones dus er hoefde gelukkig nooit naar huis gebeld te worden als er iets dreigde uit te lopen. Feesten en gezellige avonden vonden vaak plaats in herbergen en dergelijke plaatsen. Vaak ging dt gepaard met muziek en zoveel mogelijk lekker eten en drinken. Het is dan ook het echte Bourgondische leven ontstaan.

Carnaval in de Middeleeuwen

Een feest wat vandaag de dag, vooral onder de rivieren, nog steeds ontzettend geliefd is heet carnaval. Nu is het vooral bekend vanwege een lang weekend vroeg in het jaar met vele festiviteiten. Iedereen gaat verkleed en de drank vloeit over het algemeen rijkelijk. Voor degenen die het goed vieren zullen een paar dagen herstel daarna onmisbaar zijn. Het belangrijkste is overal uiteindelijk de gezelligheid. Hieraan is dan negen van de tien keer ook zeker geen gebrek. Dit geldt voor de grote steden in het Zuiden maar ook voor de kleinere plaatsen. Ook de optochten en parades zijn een ware lust voor het oog.

Wanneer we teruggaan in de tijd merken we dat carnaval in de Middeleeuwen er iets anders aan toe ging dan nu. Grappig is wel om te zien dat bepaalde tradities nog steeds stand hebben gehouden. Een goed voorbeeld hiervan is de polonaise. Deze werd in de Middeleeuwen wel iets anders uitgevoerd. Zo was het gebruikelijk je hoofd bij het achterste van je voorganger te houden. In dat opzicht is het dus zelfs netter geworden. In de Middeleeuwen was het ook normaal dat er voor drie dagen feest plaats vond. Zo was er ook toen al een Prins carnaval en ging iedereen tevens verkleed. Tijdens deze dagen maakte het niet uit wat voor afkomst je had of hoe rijk je was, iedereen deelde mee in de feestvreugde.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *